Gratis verzending vanaf € 100,-
Duurzame producten
Showroom van 2000 vierkante meter
Unieke exemplaren inclusief paspoort
  1. Home
  2. Over ons

Over ons

Van zolder naar showroom

Waar een vakantiefietstocht zoal niet toe kan leiden. In mei 2003 stuit Jeroen Slokker, key-accountmanager bij Dell, bij toeval op een relatief onbekend Turks schiereiland; Datca. Het landschap betovert zijn netvlies. Kort daarop toont hij zijn vrouw Ebru zijn ‘ontdekking’. Het echtpaar besluit er te investeren in een vakantiehuis. Hun oog valt op een oude olijfoliefabriek, die uiteindelijk werd omgetoverd tot VillaOlivio. Jarenlang vliegen ze drie, vier keer per jaar op-en-neer, om er telkens gedurende een paar weken te klussen en de aannemer aan de gang te houden. 

Tijdens een van de ‘werkbezoeken’ aan de olijfoliefabriek stuit Jeroen op een klein, donker winkeltje in oude kleden. Tussen de stapels liggen zo’n tweehonderd rozenkelims. Oude kelims uit Moldavie met grote bloemen in allerlei kleuren.  “Mooi spul. Ik voelde er wel voor om dat in Nederland te proberen, maar de stokoude eigenaresse had geen zin in het gedoe rondom export.”
 

De winkel waar het voor ons begon

Sotheby’s en Christies

De rozenkelims laten Jeroen niet los. Als bij een volgend bezoek blijkt dat ze allemaal zijn verkocht aan Sotheby’s en Christies, houdt niets hem meer tegen. Hij zoekt een leverancier, koopt vijf kleden en zet ze op Marktplaats.

 “Toen gebeurde er iets raadselachtigs”, vertelt de handelaar. “De deur werd platgelopen, maar niemand kocht iets. Ik heb ze allemaal gevraagd naar de reden. Wat bleek? Iedereen vond mijn kleden prachtig, maar als puntje bij paaltje kwam, bleken kleurstelling of afmeting niet helemaal aan te sluiten bij de wensen.”

De eerste rozenkelims gingen nog mee in de koffer...

Marktplaats

Een gouden les. “Ik moest dus voor meer keuze zorgen. Mijn leverancier stuurde 60 kelims in consignatie en ik tuigde een eenvoudige website op. Daarnaast adverteerde ik op Marktplaats en meldde ik mij aan voor de woonbeurs. Dat was in oktober 2010. Vanaf dat moment ging het snel.”

Stylistes

De verkoop dendert ondertussen door. “De woonbeurs was een goede zet. Veel mensen komen daar inspiratie opdoen voor hun verbouwingsplannen. Die kopen op dat moment weliswaar niets, maar nemen wel je kaartje mee. Voor mij leverde die beurs naamsbekendheid en een gestage stroom klandizie op. Wat ook hielp, was de massale aanwezigheid van stylistes op die beurs. Die gingen steeds vaker mijn kleden gebruiken voor hun sfeerreportages en shoppingpagina’s.” 

De volgende doorbraak heeft Jeroen te danken aan de tip van een collega. “Er is de afgelopen drie jaar ongelofelijk veel veranderd. Toen ik op die beurs stond, kocht niemand nog online. Maar vanaf het moment dat ik Ideal op mijn website zette, stroomden de orders binnen. Ik sloot mij aan bij de Stichting Thuiswinkel Waarborg. Dat is duur en ze stellen hoge eisen, zoals een 100% geld-terug-garantie, maar ik kan het iedereen aanbevelen. Ik ben ook gratis gaan verzenden, en mijn voorwaarden zijn soepeler dan Thuiswinkel Waarborg van mij eist. Waarom? Niemand mag het beter kunnen dan ik.” 

Baan opgezegd

De verkoop-explosie die volgt noopt tot ingrijpende maatregelen. Het gezin verhuist naar Overveen. Vanuit de kelder van het zomerpaleis van Koning Willem III gaan Jeroens kleden de hele wereld over. Twee jaar na de start van Rozenkelim.nl zegt hij zijn baan op. Hij laat een mooie professionele webshop bouwen. 

Hoe verklaart Jeroen zijn succes? Soepele verkoopvoorwaarden, betalen via factuur en gratis verzending is niet het enige, beaamt hij. “Ik heb een enorme voorraad en bied een scherpe prijs. Ik krijg veel free publicity, adverteer op Marktplaats en via AdWords en ben erg blij met de mogelijkheden die Facebookmarketing mij biedt. Maar het belangrijkst is natuurlijk de kwaliteit van mijn producten. Mijn kleden zijn tussen de dertig en de tachtig jaar oud en behouden hun waarde. Eigenlijk zijn ze veel meer waard dan de zes berber vloerkledenà zevenhonderd euro die ik ervoor vraag. Voor dat geld worden ze hersteld, schoongemaakt, getransporteerd… reken maar uit.” Daar zitten de meeste kosten, niet bij het inkopen van de kelims. En dat terwijl het allemaal oude unieke kelims zijn. 

Groei

Inmiddels is het assortiment enorm uitgebreid. Patchwork kleden, vintage vloerkleden, uit Marokko, antieke Perzische tapijten en sinds kort ook vintage look vloerkleden. De kleden, behalve de replica’s, hebben allemaal een aantal dingen gemeen, ze zijn uniek, en ze zijn oud. Dit varieert van 5 jaar oud tot soms wel 150 jaar oud. 

“Inmiddels hebben we in landen als Moldavie, Marokko, en Turkije een netwerk opgebouwd met betrouwbare leveranciers. We kopen direct in bij de bron. Dit heeft veel voordelen. Hierdoor hebben we de eerste keus en kunnen wij de mooiste exemplaren uitzoeken, we kunnen ook gericht aangeven wat we zouden willen en dan kan daar naar gezocht worden. Bovendien worden de kleden dan niet onnodig duur voor de consument omdat er geen handelaren verder tussen zitten.” 

Showroom in Haarlem

Ook de kelder in Overveen wordt al snel te klein en Jeroen krijgt de vraag om een grote showroom in Hillegom (let op tegenwoordig is onze showroom rozenkelim in Haarlem) met zijn kleden in te richten. “Uiteraard voelde ik daar wel voor, op de voorwaarde dat ik ook mijn voorraad daar mocht neer leggen. Omdat elk kleed uniek is wil ik de voorraad op slechts 1 plek houden.”

 

 

De showroom is een echte aanvulling gebleken en blijkt enorm bij te dragen aan de groei van het bedrijf. “Als mensen ons bellen zeggen wij altijd; bestel het vloerkleed online, wij leveren het immers gratis en niet tevreden is geld terug. Het grote voordeel is dat je het vloerkleed dan kan beoordelen op de plek waar hij zou moeten komen te liggen, en dat is dan toch anders dan dat je het kleed bij ons in de showroom ziet liggen”. “Sommige klanten willen toch eerst het vloerkleed zien en voelen voor ze het aanschaffen, en dat snappen wij heel goed, het is natuurlijk ook een groot bedrag wat je uitgeeft” aldus Jeroen. Inmiddels is Rene bij Jeroen komen werken. Rene is verantwoordelijk voor de showroom en het logistieke deel van de website orders. Jeroen houdt zich voornamelijk bezig met, het inkopen, de website en de reclame campagnes. 

Stil zitten is er bij rozenkelim niet bij. “Onze nieuwe website is net live, dat was een zware bevalling maar we zijn zeer tevreden met het resultaat. Komende tijd gaan we de website verder optimaliseren. Er moet nog veel gebeuren, we zijn bezig met het implementeren van leuke en handige tools zodat online kopen  voor de klant nog makkelijker wordt. Daarnaast willen we de kwaliteit van de foto’s enorm verbeteren. In de showroom is ruimte gemaakt voor een fotostudio, en als die af is moet elk kleed weer opnieuw op de foto……………..genoeg te doen dus!” 

 

 

Een nieuwe Showroom: Haarlem!

 

Hendrik Figeeweg 1-0002

Hendrik Figeehal 2
2031BJ Haarlem

 

 

 

PS: Wil je weten hoe het er toegaat achter de schermen bij Rozenkelim?

{{ message }}