Oosterse en Arabische tapijten
Wat is een Oosters vloerkleed?
Welke tapijten vallen precies onder Oosterse vloerkleden? Het is niet zo eenvoudig om daar antwoord op te geven, omdat het gebied niet exact is bepaald. Het Midden-Oosten is een vaag bepaalde regio waar meestal de landen in Zuidwest Azië en soms Noord Afrika onder vallen. Vaak wordt de term Midden-Oosten en de Arabische wereld door elkaar gebruikt. Dit is niet altijd terecht. Maar een echte definitie van deze regio’s is niet feitelijk bepaald.
De oorsprong van Oosterse vloerkleden
Oosterse tapijten zijn eeuwenoud. Over de oorsprong van deze tapijten, lopen de meningen uiteen. Verschillende werelddelen claimen dat zij de eerste waren die zich bezighielden met het knopen van tapijten. Onderzoekers schrijven de oorsprong toe aan de Egyptenaren, de Chinezen maar ook de Maya's. Waarschijnlijk ligt de oorsprong in verschillende werelddelen en zijn deze landen los van elkaar begonnen met het knopen van deze eeuwenoude tapijten.
Vroeger werden deze kleden geknoopt uit pure noodzaak. De nomaden moesten beschermd worden tegen de strenge winters. Een kleed bood een oplossing. Pas toen het leven van de Nomaden aangenamer werd, er meer tijd en geld te besteden was, begon deze bevolkingsgroep met het versieren van de omgeving. In die periode werd er tijd gemaakt voor het maken van muurschilderingen, grotschildereringen en wand- en vloerkleden.
Handgeknoopte tapijten
Van oorsprong zijn alle Oosterse- en Arabische tapijten handgeknoopt. Tapijten werden op een opklapbaar en makkelijk mee te nemen grondgetouw gemaakt. Handig voor de rondtrekkende nomaden. De samenstelling van het weefsel bestond uit een schering, inslag en pool. Wanneer de Nomaden weer op reis gingen, werd het grondgetouw opgeklapt en werd de schapenkudde geactiveerd verder te trekken.
Veel is er vandaag de dag niet veranderd. Er bestaan vier soorten weefgetouwen: een horizontaal, een vast verticaal, een verticaal type Tabriz en een verticaal type met rolbomen. Daarnaast is een mes, klopper en schaar nodig. Tapijtknopers zitten vaak nog gehurkt of op een simpele kruk achter een weefgetouw.
De materialen die worden gebruikt bestaan uit wol, zijde en katoen. De wol is bij voorkeur langharig en bijna altijd afkomstig van bergschapen. Na het scheren van de schapen, het schoonmaken van de wol en het spinnen, kan worden gestart met het knopen van het tapijt. Vaak zijn het hele families die samenwerken om een kleed te produceren. Zussen, broers, tantes en moeders wisselen elkaar. Wanneer het kleed klaar is, wordt het gereinigd en te drogen gelegd in de zon. De mooiste exemplaren importeren wij en zijn te zien in onze showroom en natuurlijk online.