Gratis verzending vanaf € 100,-
Duurzame producten
Showroom van 2000 vierkante meter
Unieke exemplaren inclusief paspoort
  1. Home
  2. Vintage vloerkleden

Op zoek naar een vintage vloerkleed? Rozenkelim verzamelt vloerkleden uit Turkije die gemiddeld zo’n 50 jaar oud zijn. De kleden zijn met de hand gemaakt en wij laten ze handmatig bewerken voor een tweede leven. De stijlvolle vintage vloerkleden ondergaan een heel proces waardoor ze hun authentieke uitstraling krijgen en perfect passen in onze westerse en moderne interieurs.

Filters

Vintage vloerkleden

Op zoek naar een vintage vloerkleed? Rozenkelim verzamelt vloerkleden uit Turkije die gemiddeld zo’n 50 jaar oud zijn. De kleden zijn met de hand gemaakt en wij laten ze handmatig bewerken voor een tweede leven. De stijlvolle vintage vloerkleden ondergaan een heel proces waardoor ze hun authentieke uitstraling krijgen en perfect passen in onze westerse en moderne interieurs.

{{ numberOfResults }} resultaten
Geen resultaten

Elk vintage vloerkleed is uniek

Elk exemplaar is uniek, er is er dus maar eentje beschikbaar. Bekijk onze bijzondere collectie. Omdat elk vloerkleed vintage uniek is wisselt onze collectie constant. Onze collectie in vintage kleden wisselt dus constant.

De kracht van een oud vintage kleed, met altijd verschillende kleuren is de authentieke uitstraling. Door het scheren van de hoge pool krijgt de vloerkleed vintage deze unieke look. Dit terwijl de kleden alles behalve versleten zijn. Het proces van ontkleuren en verven van vintage kleden is bovendien essentieel voor de uitstraling.

Authentiek vintage tapijt: Een bijzondere toevoeging aan jouw interieur met vintage kleden

Zowel in de moderne als in de klassieke inrichting zorgt een vintage tapijt voor een bijzondere toevoeging en net dat beetje extra. Een authentiek kleed past dus binnen elke stijl. Wat het nog meer speciaal maakt is dat al deze vintage vloerkleden een eigen geschiedenis hebben.

De patronen en afbeeldingen op het kleed vertellen vaak een heel eigen verhaal. Daarnaast worden alle kleden met hand bewerkt wat de meest geweldige resultaten geeft en maakt een vloerkleed vintage. Het gevolg is dat alle kleden transformeren tot unieke kunstwerken.

Onderzoekers schrijven de oorsprong toe aan de Egyptenaren, de Chinezen maar ook de Maya's. Waarschijnlijk ligt de oorsprong in verschillende werelddelen en zijn deze landen los van elkaar begonnen met het knopen van deze eeuwenoude vintage tapijt.

Vroeger werden deze kleden geknoopt uit pure noodzaak. De nomaden moesten beschermd worden tegen de strenge winters. Een vintage Turkse tapijt bood een oplossing. De kleden werden in de tenten niet alleen op de vloer gelegd maar vintage kleden werden ook aan de wanden gehangen en tegen het plafond aan, om de de koude buiten te houden.

Pas toen het leven van de Nomaden aangenamer werd, er meer tijd en geld te besteden was, begon deze bevolkingsgroep met het versieren van de omgeving door een vintage kleed te knopen. In die periode werd er tijd gemaakt voor het maken van muurschilderingen, grot schilderingen en wand- en vloerkleden.

Handwerk vintage vloerkleed

Van oorsprong zijn alle Oosterse tapijten handgeknoopt. Tapijten werden op een opklapbaar en makkelijk mee te nemen grond getouw gemaakt. Handig voor de rondtrekkende nomaden. De samenstelling van vintage kleden en het weefsel bestond uit een schering, inslag en pool.

De materialen die worden gebruikt bestaan uit wol, zijden en katoen. De wol is bij voorkeur langharig en bijna altijd afkomstig van bergschapen. Ook de verf is van natuurlijke materialen gemaakt. Na het scheren van de schapen, het schoonmaken van de wol en het spinnen, kan worden gestart met het knopen van het kleed vintage.

Vintage vloerkleden makkelijk mee te nemen

Wanneer de Nomaden weer op reis gingen, werd het grond getouw opgeklapt en werd de schapenkudde geactiveerd verder te trekken. De vloerkleden konden makkelijk opgevouwen worden. Ze waren eenvoudig te transporteren voor het rondtrekkende volk.

Hele families werken aan een vintage kleed.

Vaak zijn het hele families die samenwerken om een kleed te produceren. Zussen, broers, tantes en moeders wisselen elkaar. Wanneer het kleed klaar is, wordt het gereinigd en te drogen gelegd in de zon. De mooiste exemplaren importeren wij en zijn te zien in onze showroom in Haarlem en natuurlijk online. 

Het restaureren van een vintage vloerkleed

Na het scheren wordt het vintage kleed schoongemaakt, dit gebeurt in grote baden. Niet alle vlekken verdwijnen. Maar daarna gaat de zon zijn werk doen. Uiteraard eerst om het kleed te laten drogen, maar de zon bleekt ook de vlekken eruit.

De zon moet aan het werk

De zon heeft dus een belangrijke functie in dit proces. Het zorgt niet alleen dat het kleed droogt na het wassen maar ook dat de vlekken langzaam verdwijnen. Daarnaast vervaagt de zon ook de kleuren, wat het vloerkleed vaak nog beter geschikt maakt voor ons interieur. De fabrieken waar dit gebeurt staan dus op strategische plekken, daar waar de meeste zon uren per jaar jaar zijn en de minste regendagen zijn.

Een tweede leven voor een oud vintage Turks vloerkleed

De afgedankte vloerkleden in landen als Turkije en Iran kunnen dus na diverse bewerkingen zoals schoonmaken, herstellen en eventueel verven beginnen aan een tweede leven in onze moderne interieur. Stel dat een kleed zou kunnen praten, wat zou hij ons dan allemaal kunnen vertellen?

Vintage tapijt voor de akoestiek

Een vintage Turks tapijt kan ervoor zorgen dat de akoestiek binnen een ruimte wordt verbeterd. Het vintage tapijt zorgt er dus specifiek voor dat het minder galmt in een ruimte zoals woonkamer of kantoorruimte. De weerkatsing van een Vintage tapijt ten opzichte van een harde ondervloer is de helft minder met een vloerkleed. Hoe dikker het vintage tapijt, hoe groter het effect. Daarnaast, versterkt een onderkleed onder een vintage tapijt om het effect van geluidsdemping te versterken.

FAQ over vintage vloerkleden

Een vintage vloerkleed is met de handgemaakt van 100% wol. Ieder cultuur heeft een eigen manier van patroongebruik. Al onze vintage vloerkleden zijn oud en gebruikt. Deze worden geschoren, gewassen en indien nodig gerepareerd.

Wol heeft van nature de kracht om haarzelf schoon te houden. Maar, er kan natuurlijk altijd een vlekje inkomen. Wij adviseren om het kleed te reinigen met een doekje, lauw water en een beetje schoonmaakazijn.

Een vloerkleed is vintage wanneer het gebruikt is en oud is. Er zijn tegenwoordig veel webshops die claimen vintage vloerkleden te verkopen, maar dit zijn machinale kleden gemaakt van synthetische stoffen. Rozenkelim heeft handgemaakte, authentieke vloerkleden gemaakt van wol, welke een tweede leven tegemoet gaan.

Een vintage vloerkleed is heel goed te combineren met verschillende stylen. Je zult al gauw merken dat een vintage vloerkleed veel meer warmte en sfeer in een kamer zal brengen. Wees lekker creatief met onze handige AI tool en combineer de vintage vloerkleden van Rozenkelim met jouw interieur!

{{ message }}